Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Για να βγούμε από την κρίση χρειάζονται προτάσεις...

Όλοι έχουμε καταλάβει ότι ζούμε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Όλοι νιώθουμε ότι η χώρα μας δεν πάει καλά (για να μην πω ότι πάει κατά διαόλου). Και φυσικά, σαν κλασικοί Έλληνες (εννοώ τους σύγχρονους και όχι τους παλιούς... τους καλούς) αντιδρούμε όπως ξέρουμε καλύτερα να κάνουμε... κλαίμε τη μοίρα μας.
Ψάχνουμε βέβαια και τους ενόχους. Τους ψάχνουμε παντού, ξέρουμε ότι είναι κοντά μας και θα τους βρούμε... γιατί πρέπει να τιμωρηθούν. Αυτούς που μας στέρησαν το μέλλον, την ελπίδα, την ευκαιρία... να μπούμε και εμείς στο δημόσιο. Οι αλήτες!

Μπορεί βέβαια να είναι τελικά κάποιοι πολύ γνωστοί μας και πολλές φορές να είμαστε εμείς οι ίδιοι, οπότε προκύπτει ένα μικρό πρόβλημα. Πώς τιμωρείς ένα γνωστό σου ή τον εαυτό σου; Και άντε και τον/τους τιμώρησες, μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες σίγουρα, τελικά τι θα κερδίσεις; Το πρόβλημα λύθηκε; Μάλλον όχι. Δεν είναι σίγουρη ούτε καν η ηθική ικανοποίηση.
Πιστεύω ότι η ώρα απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας. Πρέπει να σταματήσουμε να σπαταλάμε χρόνο και φαιά ουσία σε ότι δε θα μας βγάλει από την κρίση. Απαιτείται να φανούμε επιτέλους ώριμοι και να συγκεντρωθούμε στον ένα και μοναδικό στόχο που πρέπει να έχουμε αυτή τη στιγμή. Να βγάλουμε τη χώρα μας από το τέλμα, να τη σηκώσουμε από το καναβάτσο και να την οδηγήσουμε στην ανάπτυξη. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, οι "ένοχοι" για την τωρινή κατάντια, θα τιμωρηθούν παραδειγματικά με την "αποβολή" τους από τη μελλοντική Ελλάδα, με την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό στιγματισμό που θα υποστούν. Γιατί σε μια κοινωνία ώριμη και ανεπτυγμένη, οι "κοπρίτες" του κ. Πάγκαλου θα αντιμετωπίζονται και σαν κοπρίτες.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μελετημένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, από όσους έχουν τις γνώσεις και την ικανότητα να τις δώσουν, και ενέργειες από όλους μας, ώστε να υλοποιηθούν αυτές. Αν προκύψει και κανένας ηγέτης στην πορεία, ακόμα καλύτερα, μιας και κατά τη γνώμη μου, βασικός λόγος της τωρινής κατάστασης είναι η απουσία ηγετών από την πολιτική σκηνή του τόπου.
Σας προτείνω να διαβάσετε εδώ το κείμενο του κ. Γιάννη Βαρουφάκη από το protagon.gr. Κάποιες από τις προτάσεις που κάνει, μου φαίνεται ότι στοχεύουν σωστά και μακάρι να γίνουν κινήσεις για την υλοποίηση τους. Για παράδειγμα, η αυτο-πληροφόρηση του Δημοσίου είναι εύκολα εφαρμόσιμη μέσα από τη μηχανογράφηση και δικτύωση των δημόσιων υπηρεσιών και θα λύσει τα χέρια σε πολίτες και ιδιωτικές επιχειρήσεις , συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση της γραφειοκρατίας.
Όλες οι προηγούμενες γενιές αντιμετώπισαν περιόδους κρίσεων. Πολύ χειρότερες μάλιστα. Είναι απλά η σειρά μας. Είναι η ευκαιρία μας να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις και δυσκολίες της εποχής μας. Να δυναμώσουμε και να ωριμάσουμε.
Πάμε λοιπόν... ένα βήμα τη φορά... ας σταματήσουμε τη μοιρολατρία και ας πέσουν στο τραπέζι οι προτάσεις...

1 σχόλιο:

  1. 'Oταν θα υπάρξει καλή οργάνωση, όλοι θα προσαρμοστούμε, ακόμα και οι 'κοπρίτες' θα πάψουν να λουφάρουν (τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό). Οι Έλληνες στο εξωτερικό ως εκ θαύματος μετατρέπονται σε πειθαρχημένους και νομοταγείς πολίτες. Εδώ που τους παίρνει όμως...
    Συμφωνώ απόλυτα: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ και ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή